Molekuliniai pavieniai alergenai


Alergeno baltymai pagal struktūrą skirstomi į grupes, kurios pasižymi skirtingomis savybėmis. Žmogus gali būti alergiškas ne „visam“ alergenui, o tik kai kuriems jo komponentams. Nuo komponentų kombinacijos priklauso alergijos pobūdis ir sunkumas.

Molekulinių alergenų tyrimai padeda:

o prognozuoti, kaip pasireiškia alergija – ar tik vietiniais simptomais, ar sisteminėmis organizmo reakcijomis;

o prognozuoti, kokie simptomai pasireikš: pvz. turint alergiją katei – bronchinė astma;

o įspėti apie reakciją kitiems alergenams (pvz. katės – kiaulienos-katės sindromas);

o kai kurie kiaušinių alergenų komponentai įeina į vakcinų sudėtį ir gali sukelti reakcijas;

o nustatyti, kaip apdorotų maisto produktų vengti vartoti, pvz., kai kurie pieno, kiaušinio alergenų komponentai neatsparūs karščiui, todėl gali būti naudojami termiškai apdoroti.

Alergenų komponentai dažniausiai derinami su klasikiniais alergenų tyrimais – pirmiausia nustatomas alergenas, po to tiriami jo komponentai. Jei ir nustatyta alergija konkrečiam alergenui, rekomenduojama tirti jo komponentus.

Žiedadulkių alergenų komponentai

Tarptautinis klasifikacinis kodas

Lietuviškas / lotyniškas pavadinimas

Beržo / betula verrucosa

T215

rBet v1 PR-10

Motiejuko / phleum pratense

G213

hl p 1, rPhl p 5b

Gyvūnų alergenų komponentai

Tarptautinis klasifikacinis kodas

Lietuviškas / lotyniškas pavadinimas

Katės / Felis domesticus

Fel d 1 uteroglobinas (sekrecinis baltymas) - šaltinis odos epitelis / pleiskanos, seilės

Fel d 2 serumo albuminas - šaltinis serumas

Fel d 4 lipokalinas - pleiskanos, seilės

Šuns / Canis familiaris

Can f 1 lipokalinas (šaltinis seilės, pleiskanos)

Can f 2 lipokalinas (šaltinis seilės, pleiskanos)

Can f 3 albuminas (šaltinis serumas, pleiskanos, epitelis, seilės)

Can f 5 prostatos kalikreinas (šaltinis prostatos sekretas nekastruotų šunų šlapime)

Maistinių alergenų komponentai

Tarptautinis klasifikacinis kodas

Lietuviškas / lotyniškas pavadinimas

Pieno / Bos spp

F76

nBos d 4 alpha-lactalbumin

F77

nBos d 5 beta-lactoglobulin

F78

nBos d 8 Casein

Kiaušinio

F323

nGal d3 Conalbumin

F232

nGal d2 Ovalbumin

F233

nGal d1 Ovomucoid

K208

nGal d4 Lysozyme

Kviečių / Triticum spp

F416

rTri a 19 Omega-5 Gliadin

Žemės riešuto / Arachis hypagaea

F352

rAra h 8 PR-10

F422

rAra h 1

F423

rAra h 2

F424

rAra h 3

F427

rAra h 9 LTP

Lazdyno riešuto / Corylus avellana

F428

rCor a 1 PR-10

F425

rCor a 8 LTP

F440

nCor a 9

F439

rCor a 14

Graikiško riešuto / Juglans regia

F442

rJug r 3 LTP

Anakardžio riešuto / Anacardium occidentale

F443

rAna o 3

Braziliškos Bertoletijos riešuto / Bertholletia excelsa

F354

rBer e 1

Sojos / Glycyne max

F353

rGLY m 4 PR-10

F431

nGLY m 5 beta-conglycinin

F432

nGLY m 6

F420

Persiko / Prunus persica

rPru P 3 LTP

Vabzdžių alergenų komponentai

Tarptautinis klasifikacinis kodas

Lietuviškas / lotyniškas pavadinimas

Bitės / Apis mellifera

I208

rApi m 1 Phospoliphase A2

Širšės / Vespula vulgaris

I209

rVes v 5

Centrai, teikiantys payload.Title paslaugą