Laktozės netoleravimas


Pavartojus pieno produktų tenka susidurti su nemaloniais pojūčiais: dujų kaupimusi, pilvo pūtimu, viduriavimu? Ar priežastis gali būti laktozės netoleravimas?

Laktozės netoleravimas – nesugebėjimas suskaidyti laktozės – cukraus, esančio žinduolių piene ir pieno produktuose.

Dažniausia laktozės netoleravimo priežastis – fermento laktazės (ß-galaktozidazės) trūkumas virškinimo trakte.

Fermentas laktazė skaido laktozę į gliukozę ir galaktozę, kurios yra įsisavinamos pro plonosios žarnos sienelę. Jei laktazės nepakanka, į storąją žarną patenka neskaidyta laktozė, kurią pradeda skaidyti žarnyno bakterijos. Šio proceso metu susidaro rūgštys bei dujos, sukeliančios nemalonius pojūčius pilve: pagausėjusį dujų išsiskyrimą, pilvo pūtimą, skrandžio skausmą ir viduriavimą.

Įprastai fermentas laktazė plonojoje žarnoje gaminasi visą gyvenimą, tačiau jos gamybos aktyvumas yra didžiausias kūdikystėje ir vaikystėje, nesšiuo laikotarpiu pienas yra pagrindinis organizmui reikalingas maistas. Į valgiaraštį įtraukus kitus maisto produktus, didelio laktazės kiekio poreikis išnyksta ir jos aktyvumas palaipsniui mažėja.

Vyresni žmonės gali mažiau toleruoti pieno produktus nei vaikai ir paaugliai. Vyresniame amžiuje dažniausiai išsaugomas 50-70 proc. laktazės aktyvumas.

Laktozės netoleravimo simptomai

Laktozės netoleravimą galima įtarti, jei, suvalgius pieno ar kitų produktų, kuriuose laktozės įdėta kaip priedo, jaučiami šie simptomai:

o pilvo pūtimas, spazmai, gurgėjimas, skausmas;

o dujų kaupimasis;

o nuovargis;

o alerginiai bėrimai;

o viduriavimas, pykinimas, vėmimas;

o koncentracijos, trumpalaikės atminties sutrikimas, raumenų ir sąnarių skausmas;

o galvos skausmas;

o burnos opos;

o širdies ritmo sutrikimas;

o padažnėjęs šlapinimasis.

Laktazės trūkumas (hipolaktazija) sukelia virškinimo sutrikimus praėjus 30 min. –2 val. po pieno ar jo produktų suvartojimo.

Simptomų pasireiškimo stiprumas priklauso nuo fermento laktazės aktyvumo lygio ir suvartotame produkte esančios laktozės kiekio ir gali sutapti su kitų ligų simptomais, įskaitant dirgliosios žarnos sindromą ir celiakiją.

Laktozės netoleravimo priežastys

Pirminis laktazės nepakankamumas (pirminė hipolaktazija) – genetiškai nulemtas laktazės aktyvumo sumažėjimas. Plonosios žarnos gleivinė būna nepažeista, tačiau enterocitai sintetina nepakankamai laktazės. Skiriami 3 pirminės hipolaktazijos tipai:

o Įgimta - labai reta ir sunki virškinamojo trakto liga, fermento trūksta nuo pat gimimo ir augant jo nedaugėja.

o Neišnešiotų naujagimių - laikina hipolaktazijos forma. Nutraukus pieno ir jo produktų vartojimą, įmanomas visiškas pagerėjimas, nes vaikui augant fermento aktyvumas didėja ir normalizuojasi.

o Suaugusiųjų - kai fermento laktazės aktyvumas su amžiumi mažėja.

Antrinis laktazės nepakankamumas (įgytas laktazės nepakankamumas) – lemia įvairios virškinimo trakto ligos, sunkūs plonosios žarnos gleivinės pažeidimai dėl kurių laktazės kiekis sumažėja (pvz. celiakija, Krono liga, gastroenteritas, parazitinės ligos (Giardia lamblia invazija). Pasveikus gleivinės morfologiniai pakitimai ir fermentų aktyvumas paprastai atsikuria

Genetinis laktozės netoleravimo tyrimas

Polimerazės grandininės reakcijos (PGR) tyrimas įvertina specifinių genų, susijusių su laktozės netoleravimu, nukleotidų polimorfizmą. Įvykus pakeitimams 13910 geno pozicijoje gaunami genotipai:

• C/C – genotipas C/C rodo pirminę hipolaktaziją (susijęs su laktazės fermentinio aktyvumo sumažėjimu);

• C/T – genotipas T/Crodo, kad pirminės hipolaktazijos nėra (nesusijęs su laktazės fermentinio aktyvumo sumažėjimu);

• T/T – genotipas T/T rodo, kad pirminės hipolaktazijos nėra (nesusijęs su laktazės fermentinio aktyvumo sumažėjimu).

Tyrimas atliekamas iš kraujo ir iš burnos epitelio ląstelių (seilių) ėminio. Tyrimo atlikimo laikas – 5–7 d. d.

Gydytojų gastroenterologų teigimu, Lietuvoje 31–36 proc. suaugusių asmenų nustatomas laktozės netoleravimas.

Centrai, teikiantys payload.Title paslaugą