Maisto netoleravimo tyrimai


Dažnai maisto netoleravimą lydi lėtiniai susirgimai, sunkiai gydomi įprastais terapiniais metodais. Simptomai, pasireiškiantys dėl maisto netoleravimo, pastebimi ne iškart po valgio, tad suprasti, kuris maistas veikia neigiamai, sunku.

Trečdalis žmonių mano, kad yra alergiški vienam ar kitam maisto produktui. Iš tiesų alergija nustatoma maždaug 5 proc. žmonių. Daugelis žmonių skundžiasi į alergiją panašiais simptomais, kurie gali pasireikšti dėl kitų priežasčių. Viena jų - maisto netoleravimas.

Registracija

Kodėl atsiranda maisto netoleravimas?

Galimos maisto netoleravimo atsiradimo priežastys:

o fermentų, skaidančių tam tikras medžiagas stoka organizme;

o dėl suaktyvėjusių imuninių mechanizmų, kuriuos paskatina virškinimo trakto ligos, sutrikimai;

o virškinimo trakto sienelės pažeidimai dėl kurių sutrinka barjerinė funkcija, į kraują patenka nepilnai suvirškintos maisto dalelės;

o virškinimo sutrikimai;

o disbakteriozė;

o Alkoholio vartojimas;

o medikamentų vartojimas.

Daugelis maisto netoleravimo reakcijų yra susijusios su imuniniu atsaku į maiste esančius baltymus – imuninė sistema reaguoja gamindama specifinius imunoglobulinus G (IgG). IgG jungiasi su maisto baltymais, sudaro kompleksus, kuriuos imuninė sistema turėtų pašalinti. Jei tokių kompleksų susidaro nuolat ir daug, imuninė sistema nebepajėgia jų efektyviai šalinti.. Todėl imuniniai kompleksai kaupiasi, skatina uždegimines reakcijas ir gali pažeisti įvairias organų sistemas ar pasireikšti tam tikrais negalavimais.

Kada įtarti maisto netoleravimą?

Maisto netoleravimą galima įtarti, jei vargina šių organų sistemų simptomai:

o virškinimo sistemos – pilvo pūtimas, diegliai, pykinimas, vėmimas, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas, pabrinkimai, apetito ir svorio kontrolės problemos;

o kvėpavimo sistemos – sloga, sinusitas, astma;

o judėjimo sistemos – artritas, sąnarių skausmai, raumenų spazmai ar silpnumas;

o nervų sistemos – galvos skausmai, migrena, dėmesio sutrikimai, nerimas, depresija, nuovargis ar hiperaktyvumas;

o odos – bėrimai, niežulys, egzema, atopinis dermatitas, žvynelinė.

Pavartojus maisto, kurio organizmas netoleruoja, simptomai gali atsirasti ne iškart, o po 2 - 3 dienų ar vėliau ir išlieka ilgą laiką.

Centrai, teikiantys Maisto netoleravimo tyrimai paslaugą